sobota, 25 listopada 2017

ciasto marchewkowe

Składniki:
-1,5 szklanki startej marchewki (ok.3-4 marchewki)
-1,5 szklanki mąki
-4 jajka
-1 szklanka oleju
-1 szklanka cukru
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 płaska łyżeczka sody
-1 łyżeczka cynamonu
-1 łyżeczka przyprawy do piernika (niekoniecznie)
-1 łyżka cukru wanilinowego
-pół łyżeczki soli
-1 szklanka pokrojonych orzechów włoskich


Przygotowanie:
-Marchewkę trzemy na tarce o drobnych oczkach.
-Orzechy włoskie kroimy lub łamiemy na małe kawałki. 
-Piekarnik nastawiamy na 180°C. 
-Jajka ubijamy mikserem z cukrem i cukrem wanilinowym przez ok. 3 minuty. 
-Zaczynamy powoli dolewać olej.
-Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z solą, proszkiem i sodą.
 Ciasto powinno być gęste!
-Dodajemy cynamon oraz ewentualnie przyprawę do piernika. 
- Na końcu wsypujemy odciśniętą marchewkę i orzechy i mieszamy ostatni raz. 
-Formę natłuszczamy lub wykładamy papierem do pieczenia. 
-Wlewamy ciasto i pieczemy je ok. 45-55 min.


Najlepiej podać posypane cukrem pudrem lub polane polewą!!



2 komentarze: