Składniki:
-1,5 szklanki startej marchewki (ok.3-4 marchewki)
-1,5 szklanki mąki
-4 jajka
-1 szklanka oleju
-1 szklanka cukru
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 płaska łyżeczka sody
-1 łyżeczka cynamonu
-1 łyżeczka przyprawy do piernika (niekoniecznie)
-1 łyżka cukru wanilinowego
-pół łyżeczki soli
-1 szklanka pokrojonych orzechów włoskich
Przygotowanie:
-Marchewkę trzemy na tarce o drobnych
oczkach.
-Orzechy włoskie kroimy lub łamiemy na
małe kawałki.
-Piekarnik nastawiamy na 180°C.
-Jajka ubijamy mikserem z cukrem i cukrem
wanilinowym przez ok. 3 minuty.
-Zaczynamy powoli dolewać olej.
-Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy mąkę
wymieszaną z solą, proszkiem i sodą.
Ciasto powinno być gęste!
-Dodajemy cynamon oraz ewentualnie
przyprawę do piernika.
- Na końcu wsypujemy odciśniętą marchewkę
i orzechy i mieszamy ostatni raz.
-Formę natłuszczamy lub wykładamy papierem
do pieczenia.
-Wlewamy ciasto i pieczemy je ok. 45-55
min.
Najlepiej podać posypane cukrem pudrem lub
polane polewą!!
Bardzo dobry przepis!
OdpowiedzUsuńojejj! dziękuje
Usuń